ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ξεκινάμε από το προηγούμενο βράδυ την προετοιμασία της γέμισης. Βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολ τα ξερά φρούτα με το κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Το πρωί ρίχνουμε μέσα σ’ ένα σουρωτό τα ξερά φρούτα που έχουν πλέον μαλακώσει και συλλέγουμε το κονιάκ που έμεινε, για να το χρησιμοποιήσουμε στην ζύμη.
Μέσα σ’ ένα μούλτι χτυπάμε τα καρύδια για τη γέμιση και τα αδειάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Το ίδιο κάνουμε με τη σοκολάτα: τη χτυπάμε δηλαδή μέσα στο μούλτι και την αδειάζουμε στο μπολ μαζί με τα καρύδια. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στο μούλτι τα ξερά φρούτα και τα πολτοποιούμε, μέχρι να μοιάζουν με μια σφιχτή μαρμελάδα. Προσθέτουμε μέσα στη σοκολάτα τα καρύδια και τον πολτό των ξερών φρούτων και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους και να έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα σφιχτό μείγμα. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού, παίρνουμε μία ποσότητα από το μείγμα και το πλάθουμε στα χέρια μας μπαλάκι. Το ίδιο κάνουμε με όλο το υπόλοιπο μείγμα και αφήνουμε στην άκρη τα μπαλάκια.
Έπειτα, θα βράσουμε τα ξυλάκια της κανέλας για το σιρόπι. Μόλις βράσει το νερό (περιμένουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά και μετά αποσύρουμε από την φωτιά), αφήνουμε τα ξυλάκια μέσα για 10 λεπτά και τα αφαιρούμε. Προσθέτουμε μέσα στο κανελόζουμο, το μέλι και την αγαύη. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν με το κανελόζουμο και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ξεκινάμε τώρα να φτιάχνουμε τη ζύμη των μελομακάρονων. Μέσα σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη στέβια και τη σόδα, ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη και παρατηρούμε πως το μείγμα φουσκώνει και αφρίζει. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούμε την σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει η στέβια.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα, το κονιάκ και τη ρακή. Μαζί ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα. Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε τα αλεύρια μας ανακατεμένα μαζί με το σιμιγδάλι. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας και να ζυμώνουμε τη ζύμη, μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο αποτέλεσμα.
Στρώνουμε μία λαδόκολλα πάνω σε μια λαμαρίνα και ξεκινάμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα μας. Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμη και το πλάθουμε μπαλάκι σε μέγεθος καρυδιού. Το πατάμε με τις παλάμες μας και στο κέντρο του βάζουμε ένα μικρό μπαλάκι από την γέμιση που ετοιμάσαμε νωρίτερα. Κλείνουμε προσεκτικά τη ζύμη γύρω από τη γέμιση με τα δάχτυλα μας και πλάθουμε απαλά με τις παλάμες μας το μελομακάρονο σε σχήμα μπάλας. Το ακουμπάμε πάνω σε λαδόκολλα και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 25 -30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.
Τώρα χρειάζεται προσοχή! Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, θα τα βουτήξουμε μέσα στο σιρόπι που ετοιμάσαμε. Τα βουτάμε όπως είναι καυτά μέσα στο κρύο σιρόπι, αλλά προσέχουμε να τα βουτήξουμε ένα-ένα και να τα αφήσουμε μέσα στο σιρόπι ελάχιστο χρόνο, γύρω στα 2-3 δευτερόλεπτα. Ο λόγος είναι πως από την στιγμή που τα μελομακάρονα μας είναι γεμιστά, η ζύμη γύρω από τη γέμιση που ουσιαστικά θα απορροφήσει το σιρόπι, είναι σχετικά λεπτή σε σχέση με ένα κλασσικό μελομακάρονο που θα το αφήναμε περισσότερο χρόνο. Συνεπώς, εφιστούμε την προσοχή για να μην μαλακώσουν πολύ τα γεμιστά μελομακάρονα.
Όταν είναι έτοιμα, μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με χοντροκομμένα καρύδια. Αν πάλι είστε λάτρεις της σοκολάτας, μπορείτε να λιώσετε σε μπεν μαρί μία σοκολάτα υγείας isostevia® και να την περιχύσετε πάνω στα μελομακάρονα!