ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Βάζουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή όλα τα υλικά για τη ζύμη των κρουασάν, εκτός από τα 130γρ βουτύρου που θα τα δουλέψουμε αργότερα. Ρίχνουμε πρώτα όλα τα υγρά υλικά και μετά τα στερεά. Επιλέγουμε τη λειτουργία για ζυμαρικά. Αν δεν διαθέτετε αρτοπαρασκευαστή, μπορείτε να δουλέψετε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ (κουζινομηχανής), εφόσον διαθέτει τον ειδικό γάντζο για ζύμες. Διαφορετικά, θα πρέπει να ζυμώσετε με τα χέρια σας.
Όταν, λοιπόν, είναι έτοιμη η ζύμη, την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Με τη βοήθεια του πλάστη και λίγου επιπλέον αλευριού, θα τα ανοίξουμε σε φύλλα ύψους περίπου μισού εκατοστού. Έπειτα, θα χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο βούτυρο που αφήσαμε στην άκρη προηγουμένως. Το βούτυρο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε θα είναι εύκολο να το απλώσουμε πάνω στα δύο φύλλα που ανοίξαμε με ένα μαχαίρι. Απλώνουμε το μισό βούτυρο στο ένα φύλλο και το άλλο μισό στο άλλο. Διπλώνουμε τα φύλλα στη μέση και μετά κάνουμε άλλο ένα δίπλωμα. Τα τοποθετούμε μέσα σε μία διάφανη σακούλα για τρόφιμα και τα τοποθετούμε για 15 λεπτά στην κατάψυξη.
Μέχρι να παγώσουν τα φύλλα, φτιάχνουμε τη σπιτική μερέντα.
Στη συνέχεια, ξεκινάμε με τα φουντούκια. Αρχικά, τα ρίχνουμε μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι και τα θερμαίνουμε στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά. Όταν δούμε πως έχουν ζεσταθεί και έχει αρχίσει να φαίνεται στην επιφάνεια τους το έλαιο τους, είναι η κατάλληλη στιγμή να τα ρίξουμε μέσα στο multi και να τα χτυπήσουμε. Τα φουντούκια πρέπει να μετατραπούν σε μία λιπαρή πάστα. Ακολούθως, προσθέτουμε μέσα στο multi όλα τα υπόλοιπα υλικά της μερέντας και χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν. Η μερέντα είναι έτοιμη!
Εφόσον πέρασαν τα 15 λεπτά της ζύμης στην κατάψυξη, τη βγάζουμε και είμαστε έτοιμοι, έτσι όπως είναι διπλωμένο το κάθε φύλλο της, να την ανοίξουμε πάλι με την βοήθεια του πλάστη και λίγου ακόμα αλευριού. Με αυτό τον τρόπο έχουμε εγκλωβίσει το βούτυρο στα διπλώματα. Αφού ανοίξουμε πάλι σε ύψος μισού εκατοστού, διπλώνουμε πάλι στη μέση όπως και πριν. Τα βάζουμε στη σακούλα τροφίμων και τα τοποθετούμε πάλι στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα ανοίγουμε πάλι, διπλώνουμε και ξανά στην κατάψυξη για άλλα 15 λεπτά.
Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να μοιραστεί το βούτυρο σε πολλά επίπεδα της ζύμης και να έχουμε σαν αποτέλεσμα στο ψήσιμο αυτή την ξεχωριστή υφή που διαθέτει η ζύμη για κρουασάν.
Αφού λοιπόν ακολουθήσουμε τη διαδικασία αυτή τρεις φορές, θα ανοίξουμε και θα δώσουμε το σχήμα του κρουασάν. Ανοίγουμε πάλι το κάθε φύλλο με τον πλάστη και τη βοήθεια λίγου αλευριού. Το ανοίγουμε σε ύψος μισού εκατοστού, σε ένα ορθογώνιο. Κόβουμε την ανοιγμένη ζύμη σε όμοια τρίγωνα. Στη βάση του κάθε τριγώνου τοποθετούμε από ένα κουταλάκι του γλυκού μερέντα. Αρχίζουμε να τυλίγουμε από τη βάση προς τα πάνω, εγκλωβίζοντας την μερέντα. Αυτό το ρολό που φτιάξαμε το τοποθετούμε πάνω σε μία λαμαρίνα με στρωμένη λαδόκολλα ψησίματος. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τρίγωνα την ίδια διαδικασία. Όταν τα τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα, φροντίζουμε να αφήσουμε μία μικρή απόσταση ασφαλείας γιατί τα κρουασάν θα τριπλασιαστούν στον όγκο τους και καλό είναι να έχουν τον απαραίτητο χώρο ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Μόλις τελειώσουμε με όλα τα κρουασάν, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να φουσκώσουν. Όταν δούμε πως τριπλασίασαν τον όγκο τους, τα αλείφουμε προσεκτικά με το χτυπημένο αυγό, με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C για 20 λεπτά, στη λειτουργία του αέρα και… καλή απόλαυση!