ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Βάζουμε το γάλα και το βούτυρο μέσα σ’ ένα μπρίκι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσοχή να μην κάψει το μείγμα, αλλά μόνο να ζεσταθεί. Όταν είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Μέσα σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το επιτραπέζιο φυσικό γλυκαντικό isostevia® και τα αυγά. Με το μίξερ χειρός ξεκινάμε να τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν, όπως ακριβώς γίνεται με την κοινή ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα με το βούτυρο που έχουμε ζεστάνει ελαφρώς. Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν όλα μαζί.
Τώρα ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το ούζο και τη βανίλια μας και ανακατεύουμε καλά. Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Αν στην αρχή σας φανεί πως δεν είναι αρκετά παχύρρευστος, μην ανησυχήσετε, αφού μετά από λίγα λεπτά το αλεύρι ζέας θα απορροφήσει αρκετή υγρασία του μείγματος και θα είναι μια χαρά. Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε μέσα την τριμμένη σοκολάτα, η οποία και θα απογειώσει γευστικά το κέικ μας.
Αφού ρίξουμε την τριμμένη σοκολάτα μέσα στο μείγμα, ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο κέικ, ετοιμάζουμε τη φόρμα, βουτυρώνοντας την ελαφρώς και μετά πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε τα muffins, ετοιμάζουμε την ειδική φόρμα βάζοντας μέσα χαρτάκια ψησίματος για ζαχαροπλαστική – στο κατάλληλο μέγεθος για μικρά κέικ. Μοιράζουμε το μείγμα μας και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Καλό είναι – είτε κάνουμε μεγάλο κέικ είτε κάνουμε μικρά – να κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας για να είμαστε σίγουροι πως το κέικ έχει ψηθεί σωστά εσωτερικά. Θα βυθίσουμε, δηλαδή, στο κέντρο του κέικ μια οδοντογλυφίδα και θα τη βγάλουμε. Αν δούμε πως δεν έχει κολλημένο υγρό μείγμα πάνω της, σημαίνει πως το κέικ είναι έτοιμο και ψημένο σωστά. Αν δούμε πως μαζί με την οδοντογλυφίδα βγαίνει και μείγμα σε υγρή μορφή, τότε θα πρέπει να ψήσουμε για λίγα λεπτά ακόμα το κέικ μας, ώστε η οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε ανακατεμένο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη, ώστε να έχουμε σαν αποτέλεσμα έναν παχύρρευστο χυλό. Έπειτα, προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε πάλι. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και καρύδια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις. Έχουμε τη βάση των muffins, κατά προτίμηση από σιλικόνη. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε χυλό γεμίζοντας τα ¾ της βάσης. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσουμε όλες τις θήκες των muffins. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.
Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τα ακουμπάμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν τελείως.