Υλικά
- 2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλυκού baking powder
- 1/2 φλυτζάνια γλυκαντικό isostevia σε κρυσταλλική μορφή
- 1 κ.γλυκού υγρή βανίλια
- 1/2 φλυτζάνι σπορέλαιο
- 1 ½ φλυτζάνι φυτικό γάλα (π.χ. Γάλα αμυγδάλου)
Υλικά
Αντί για αυγό:
Για το μείγμα σοκολάτας
Εκτέλεση
Σε μικρό μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας.
Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη κι αφήνουμε στην άκρη.
– Βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό.
– Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού.
– Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder.
– Προσθέτουμε την κρυσταλλική isostevia και ανακατεύουμε απαλά.
– Προσθέτουμε τη βανίλια, το σπορέλαιο, το γάλα αμυγδάλου και τον μουλιασμένο λιναρόσπορο.
– Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
– Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ. Το ένα μένει όπως είναι λευκό και στο άλλο ρίχνουμε το λιωμένο κακάο και το ανακατεύουμε καλά.
– Σε μια φόρμα που προηγουμένως έχουμε λαδώσει και αλευρώσει (μικρή μακρόστενη 22×10 εκ.) ρίχνουμε εναλλάξ από τα 2 μίγματα και εάν θέλουμε κάνουμε σχέδια με ένα μαχαίρι (όπως κάνουμε με το κλασικό κέικ γεωγραφίας)
– Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
Καλή επιτυχία!