Συνέντευξη του κ.Αντώνη Παναγώτα, CEO isostevia, στο epixeiro.gr
Παρακάτω απόσπασμα από τη συνέντευξη:
Ο Αντώνιος Παναγώτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λιβαδειά Βοιωτίας. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Βόλου. Παρακολούθησε Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ξεκίνησε να δουλεύει ως μηχανολόγος στην ExpressService. Αργότερα δημιούργησε την τεχνική εταιρία «Εξοικοδόμηση» που δραστηριοποιείται έως και σήμερα στον χώρο των κατασκευών και των ενεργειακών συστημάτων. Το 2013 δημιούργησε μαζί με τον αδερφό του την εταιρία isostevia με μοναδικό σκοπό την παραγωγή «ΤΙΜΙΩΝ» προϊόντων με στέβια. Αυτό σημαίνει πως θέλανε να δημιουργήσουν προϊόντα χωρίς τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, χωρίς πρόσθετα χημικά και το σημαντικότερο, νόστιμα προϊόντα που δεν έπρεπε να τα καταναλώσεις επειδή είχες κάποιο πρόβλημα αλλά γιατί είναι πιο γευστικά και πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα με ζάχαρη. Αυτή την αρχή υπηρετούν έως σήμερα. Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντώνιος Παναγώτας στο epixeiro.gr
Μιλήστε μας για το φυτό Στέβια. Τι είναι ακριβώς, ποια είναι η ιστορία του, πώς χρησιμοποιείται και τι οφέλη έχει;
Η Στέβια είναι είδος φυτού με προέλευση την Βραζιλία και την Παραγουάη. Εκεί το καταναλώνουν εδώ και 1500 χρόνια. Στα φύλλα του υπάρχουν γλυκιές ουσίες τις οποίες απομονώνουμε με εκχύλιση για να δημιουργήσουμε τα γλυκαντικά με στέβια. Αυτές οι ουσίες έχουν γλυκύτητα 300 φορές μεγαλύτερη από τη ζάχαρη. Πολλές εταιρίες για να αραιώσουν ουσιαστικά και να κάνουν πιο διαχειρίσιμη τη στέβια, χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά η ακόμα και ζάχαρη. Εμείς παράγουμε ένα 100% φυσικό προϊόν χωρίς θερμίδες, κατάλληλο για ανθρώπους με διαβήτη και πολύ γευστικό λόγω της παραγουανής στέβιας που χρησιμοποιούμε. Στη στέβια αποδίδονται διάφορες ιδιότητες όπως ότι είναι καρδιοτονωτική, ότι ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, ότι είναι αντιυπερτασική, ότι διαστέλλει τα αγγεία, διευκολύνει την ούρηση και ιδιότητες αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, επουλωτικές ως αντισηπτικό και περιποιητικό του δέρματος.
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία της Isostevia;
Η ιδέα για την ενασχόληση με τον τομέα «στέβια» ξεκίνησε το 2012 μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European FoodSafety Authority) ενέκρινε την κυκλοφορία προϊόντων με στέβια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μελετώντας ανακαλύψαμε ότι η στέβια είναι το μόνο φυσικό γλυκαντικό που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη έχοντας μηδέν θερμίδες και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη. Μετά από έρευνα αγοράς που κάναμε παρατηρήσαμε ότι τα ελάχιστα προϊόντα που κυκλοφορούσαν στην αγορά εκείνη την περίοδο υστερούσαν σε ένα πολύ σημαντικό τομέα, τη γεύση. Σε αυτό το σημείο είχαμε να λύσουμε δύο σημαντικά προβλήματα. Πρώτον έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο να φέρουμε τη στέβια σε μια πιο διαχειρίσιμη μορφή, διότι σαν πρώτη ύλη έχει 300 φορές μεγαλύτερη γλυκύτητα από τη ζάχαρη, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε τα βασικά της χαρακτηριστικά και δεύτερον να διορθώσουμε το πρόβλημα της γεύσης. Μετά από πειραματισμούς και σκληρή δουλειά βρήκαμε τρόπο να λύσουμε τα παραπάνω προβλήματα και έτσι δημιουργήθηκε το γλυκαντικό με στέβια “isostevia”.
Η εταιρία ξεκίνησε από ένα αρχικό κεφάλαιο 20 χιλιάδων ευρώ και πλέον σήμερα έχετε σηκώσει σε επενδύσεις πάνω από 350 χιλιάδες και η αξία της εταιρίας ανέρχεται σε πάνω από 1 εκ. ευρώ. Μιλήστε μιας για την επιτυχία αυτή και για το ποια είναι τα επόμενα βήματά σας στο σύντομο μέλλον.
Μετά την εμπειρία της isostevia, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εάν έχεις εμπνευστεί ένα ολοκληρωμένο project, εάν αυτό καλύπτει μια ανάγκη της αγοράς και αν εμπνέεις εμπιστοσύνη στους επενδυτές, το μόνο εύκολο είναι να αντλήσεις χρήματα από την αγορά. Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε ώριμες ιδέες. Τα επόμενα βήματα είναι η ολοκλήρωση της τοποθέτησης στα ελληνικά δίκτυα διανομής , η δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων με στέβια και η ανάπτυξη σε νέες αγορές.
Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη εδώ
Πηγή: https://www.epixeiro.gr/