ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για αρχή, ξεκινάμε με το σιρόπι, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να κρυώσει. Μέσα στο βραστήρα ρίχνουμε το νερό και το βράζουμε, αδειάζουμε μέσα σ’ ένα φλιτζάνι τα 50γρ από αυτό και προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού. Το αφήνουμε να κρυώσει και όταν είναι έτοιμο το σουρώνουμε μ’ ένα μικρό σουρωτήρι. Ρίχνουμε μέσα του το σιρόπι αγαύης. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.
Τώρα φτιάχνουμε τη βασιλόπιτα (γιαουρτόπιτα).
Μέσα σ’ ένα μεταλλικό μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια από τα αυγά και 10γρ. από τα 180γρ. της isostevia®. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Αφήνουμε στην άκρη την μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη isostevia® και τους κρόκους των αυγών. Χτυπάμε πάλι με το μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά. Προσθέτουμε τον πουρέ της μπανάνας και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο λιωμένο. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα ξύσματα μαζί με τον κρόκο Κοζάνης.
Τώρα, ενώνουμε την κατασκευή μας με τη μαρέγκα. Θα πάρουμε με ένα κουτάλι λίγη-λίγη τη μαρέγκα και θα την προσθέσουμε μέσα στο μείγμα, ενώ με απαλές κινήσεις θα ανακατέψουμε από κάτω προς τα πάνω. Όταν τελειώσουμε με όλη τη μαρέγκα, θα ρίξουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη θα ενώσουμε καλά το αλεύρι με το υπόλοιπο μείγμα.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου 18-20 εκατοστών) για κέικ που έχει αποσπώμενο το πλαϊνό της μέρος ή χρησιμοποιούμε ένα αντίστοιχο τσέρκι πάνω σε λαδόκολλα. Το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ώστε να μην κολλήσει το γλυκό όταν ψηθεί. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του γλυκού και αν θέλουμε τοποθετούμε μερικά αμύγδαλα στην επιφάνεια του για στολισμό. Επίσης, δεν ξεχνάμε να βάλουμε μέσα το τυχερό φλουρί!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Θα κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού, και αν βγει καθαρή θα είναι έτοιμο, ενώ αν βγει με κολλημένο χυλό, τότε θα χρειαστεί λίγο ακόμα ψήσιμο.
Όταν έχουμε βγάλει το γλυκό από το φούρνο -όπως είναι καυτό- του ρίχνουμε το σιρόπι που ετοιμάσαμε και προσέχουμε να πάει παντού σε ίση ποσότητα. Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Αν θέλουμε, μπορούμε να διακοσμήσουμε τη βασιλόπιτα μας. Αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε φιστικόπαστα, καλό είναι να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα για να έχει όσο χρόνο χρειάζεται να σφίξει στο ψυγείο και έτσι να καταφέρουμε να την πλάσουμε στο σχήμα της αρεσκείας μας.
Θα ξεκινήσουμε ρίχνοντας τα φιστίκια μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ανάβουμε την φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν. ‘Όταν αρχίσουν να βγάζουν τα έλαια τους ελαφρώς, είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε μέσα σε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα σκεπάζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να φύγουν τα φλούδια τους.
Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε μέσα στο multi και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν μια λιπαρή πάστα (όπως το γνωστό μας φιστοκοβούτυρο). Τώρα, προσθέτουμε το ροδόσταμο και τη στέβια. Χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν και η φιστικόπαστα είναι έτοιμη. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει. Όταν είναι έτοιμη, την πλάθουμε με τα χέρια μας σε όποιο σχήμα θέλουμε και στολίζουμε τη βασιλόπιτα μας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι και φυσικά λίγο τριμμένο ινδοκάρυδο!
Αυτοσχεδιάστε!
Καλή επιτυχία!